Leva med KOL, äldre kvinna sitter med ett barn i knät

Leva med KOL

Det är inte säkert det var bättre förr

KOL förändrar livet, den saken är klar. Men häng kvar lite vid ordet ”förändrar”, det är nämligen inte samma sak som försämrar. Det är självfallet lätt att se KOL som någonting som förstör det du har haft tidigare. Försök istället att se på framtiden som någonting annat än det som varit. Framtiden kan på sitt eget sätt bli lika bra, och minst lika mycket värd. Du kan göra väldigt mycket för att må bättre och orka mer. Och där du till slut når dina begränsningar får du anpassa livet efter dig själv, och inte tvärtom. Om du tidigare kunde jogga en halvmil eller dansa hela kvällen får du kanske tänka om i fortsättningen. Byt joggingrundorna mot behagliga kvällspromenader och ta några färre danser. Och njut av båda.

KOL är en kronisk obstruktiv lungsjukdom och går inte att bota. Men det går att bromsa den snabba försämringen, och det går att må bättre. Det handlar mycket om din egen vilja, vilka mål du har och vad du är beredd att göra för att nå dem. Lär dig mycket om din sjukdom och våga förändra gamla vanor så är du snart en god bit på väg.

Det viktigaste steget

KOL gör att andningen stadigt och allt snabbare försämras. Sjukdomen går inte att bota och det går inte att återskapa det som redan är förstört. Men det finns alltid ett sätt att bromsa den snabba försämringen av dina lungor. I samma stund som du släcker din sista cigarett stoppar du vad cigaretterna gör med dina lungor. Det gäller också om du röker pipa eller cigarr. Att sluta röka är och förblir den del av din KOL-behandling som kommer att betyda mest.

Du kommer aldrig att få en bättre anledning att sluta än nu. Det viktiga är att du verkligen vill, och att du hittar en metod som passar dig. Det finns många att välja på och du kan få riktigt bra hjälp.

Leva med KOL, äldre man bär på liten flicka

Sluta-röka-linjen

På webbplatsen Sluta-röka-linjen får du tips som underlättar. Din läkare kan rekommendera hjälpmedel som minskar suget och flera av dem kan du köpa receptfritt på Apoteket.

Slutar du röka nu kan du börja ta tag i de andra delarna av din KOL-behandling. Då handlar det främst om motion, nya kostvanor och läkemedel som kan underlätta andningen. Ganska enkla saker som i cigaretternas frånvaro får stor betydelse.

Leva med KOL, äldre man med mössa står och kollar på solnedgång

Konsten att leva med KOL

Att få en KOL-diagnos sätter saker och ting i ett nytt ljus. Du får en förklaring till varför du orkat mindre på senare tid. Och du tvingas inse att konditionen kanske aldrig blir på topp igen.
Men det går att träna upp din styrka och kondition ger bättre ork. Bättre ork ger ökad rörlighet och större frihet och du får lättare att hantera din KOL. Sammantaget bättre livskvalitet. Gör det till en vana att röra på dig varje dag, åtminstone lite. Prata gärna med din fysioterapeut om ett träningsprogram anpassat bara för dig.

Hur det kan vara att leva med KOL

Här delar personer som lever med KOL sina berättelser och erfarenheter för gemenskap, stöd och kunskap. Läs om andras livsresor med KOL, ta del av användbara råd och hitta inspiration för att hantera din egen situation på bästa sätt.

Marianne – en berättelse om att leva med KOL

För 25 år sedan gick Marianne till vårdcentralen med vad hon trodde var en besvärlig förkylning.

-Jag tror du har KOL, sa sjuksköterskan till henne.

Det var slutet för cigaretterna och början på en ny tillvaro.

Resan in i KOL – förstå och hantera de emotionella utmaningarna

Att få diagnosen KOL kan vara omvälvande. Sorg, dödstankar, rädsla och skam är vanligt att man känner. Som tur är finns det idag mycket du kan påverka till det bättre för din hälsa.

Var rädd om kontakten med andra

Det finns två starka skäl till att hålla kontakten med vänner och anhöriga. Det ena är att umgänget är bra för din hälsa eftersom du håller igång. Det andra är att du antagligen bär på både oro och frågor. Det ska du inte bära på ensam.

Tröttheten gör tyvärr att man lätt tappar kontakten med omgivningen. Det i sin tur kan göra att man känner sig ledsen och deprimerad. Bryt mönstret genom att vara rak mot dina nära. Berätta vad KOL är och vad som gäller för att du ska orka och må bra. Våga be om hjälp när du behöver, och våga säga nej när andra ställer för höga krav. De flesta är förstående och vill inget hellre än att ge dig sitt stöd. Men du måste berätta hur.

Ett bra steg är att ta kontakt med en förening för patienter med KOL-diagnos eller fråga om det finns en KOL-skola på ditt sjukhus eller din vårdcentral. Om du är en väldigt självständig person är du kanske inte van vid gruppaktiviteter. Men ge det en chans. Du vinner nya vänner som är bra att prata med. De vet ju precis hur du har det.

Information - att leva med KOL

Några steg du kan ta för att förbättra ditt liv

Att leva med någon som lever med KOL

Att vara anhörig till någon med KOL kan vara både utmanande och känslosamt. Här samlar vi information, råd och stöd för dig som stöttar din närstående med KOL. Ta del av berättelser från andra anhöriga, få insikter om sjukdomen och dess hantering, samt ta del av tips för att skapa en bättre vardag för både dig och din älskade med KOL. Tillsammans kan vi skapa en stödjande gemenskap för att hantera utmaningarna som kommer med att vara anhörig till någon som lever med KOL.

Leva med KOL, kvinna sitter med sovande barn i knät

Min närstående har fått en KOL-diagnos

Om du är bekant till någon som har KOL, eller om du till och med är nära anhörig har du säkert funderat mycket över sjukdomen och vad du kan göra för att hjälpa till.

Gunnar och Berit
– en anhörigs berättelse

Att Berit levde med KOL hade kanske kunnat dämpa både livsglädjen och orken, men min Berit var en riktig kämpe med mycket kraft i sig. Vi fick ett väldigt fint liv tillsammans, trots kampen.

Jag hoppas att vår berättelse kan ge stöd och tips till andra i liknande situation.

Gunnar