Att känna någon som har fått en KOL-diagnos

Om du är bekant till någon som har KOL, eller om du till och med är nära anhörig har du säkert funderat mycket över sjukdomen och vad du kan göra för att hjälpa till.

Senast uppdaterad:

03 okt 2023

women-with-child.png


Lär dig så mycket som möjligt om sjukdomen KOL

Det bästa du kan göra om du känner någon som har KOL är att lära dig mer om sjukdomen. KOL är en sjukdom som försämrar lungornas funktion gradvis. Sjukdomen gör att konditionen försämras rejält. Det blir svårare att orka med och hålla samma tempo som man varit van vid.

För den som har svår KOL kan det vara ett kraftprov bara att komma ur sängen på morgonen eller gå till brevlådan och hämta tidningen. Eftersom det är en gradvis försämring så vänjer sig patienterna vid symtomen eller bara skyller på ålder eller dålig kondition. Det är därför vanligt att personer med KOL inte får diagnos förrän de har förlorat halva sin lungfunktion. Den lungfunktion som är förlorad kan man aldrig få tillbaka. Därför är det väldigt viktigt att din nästående får diagnos så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet.

I korthet rör det sig dels om en inflammation som gör luftvägarna trängre och dels om ett emfysem som gör att lungornas kapacitet gradvis minskar och syresättningen till blodet försämras. KOL går inte att bota och redan skadad vävnad går inte att reparera. Däremot går det att göra mycket för att må bättre och förhindra fortsatt progression. Tipsa din vän om några viktiga saker att tänka på.

Att tänka på kring KOL

Några steg som kan hjälpa din närstående

Det är svårt att leva med någon som måste leva med en KOL-diagnos

Med tanke på hur svårt livet kan vara för den som har svår KOL är det inte ovanligt att relationerna med vännerna blir lidande. Man orkar inte umgås som förr och har svårt att berätta varför. Det kan bero på att man är rädd för vad omgivningen ska tycka. KOL orsakas i nio fall av tio av rökning och många drabbas av starka skuldkänslor. Ta dig tid att lyssna på din vän så du vet vad han eller hon går igenom. Du får också räkna med att tempot blir lite lägre framöver och att ert umgänge förändras. Kanske får ni byta joggingturerna mot lugnare promenader och ta fler cafépauser när ni är ute och shoppar.

 

Du kan vara till ovärderlig hjälp

Även om det kan vara påfrestande för relationen så behöver inte livet vara tråkigt. Tvärtom får ni lov att skratta så mycket ni orkar och du får gärna sporra, peppa och uppmuntra. Bara du har koll på vad din vän har för förutsättningar och mål med sin behandling. Sjukdomsbilden är väldigt individuell och alla har olika möjligheter och olika behandlingsplaner. Lär känna den nya situationen så kan du även I fortsättningen vara en del din väns liv och bli ett värdefullt stöd.